Historia zakładu sięga roku 1991. Początkowo Sławomir Lenarcik otworzył zakład mięsny w wydzierżawionym zakładzie GS w Gąsocinie, ale już wtedy zaczął myśleć o wybudowaniu zakładu w Gotardach. Dzięki wielkiemu samozaparciu i ciężkiej pracy rozpoczął budowę własnego zakładu w rodzinnej miejscowości.

Początkowo zakład zatrudniał 30 osób. W 2005 roku został oddany do użytku nowo wybudowany obiekt, dostosowany do standardów unijnych wyposażony w nowoczesną linię ubojową i rozbiorową trzody chlewnej oraz hale produkcyjne.

Sławomir Lenarcik prowadzi firmę rodzinną. Żona Wanda jest księgową, córka Anna technologiem żywności, córka Jolanta - absolwentka SGH, terminująca w zakładzie oraz syn Krzysztof prowadzący od 2008 roku nową gałąź zakładu, jaką jest kopalnia kruszywa, współpracując przy modernizacji zakładu.

Obecnie zatrudnionych jest 245 osób. Zakład Mięsny Lenarcik pracuje na trzy zmiany, produkuje dziennie 20 ton mięsa i wędlin. W ofercie zakładu znajduje się około 130 asortymentów, z czego 1/3 wyprodukowana jest w oparciu o tradycyjne receptury pozyskane od dawnych masarzy. Jak mówi właściciel:

"salcesony i kaszanki wyprodukowane według dawnych przepisów mają po prostu inny smak. Lubię dobrze zjeść i nie wyobrażam sobie dnia bez kiełbasy gotardzkiej, a nasza jest jedyna. Do produkcji  wyrobów tradycyjnych używamy naturalnych przypraw soli, pieprzu, czosnku, cebuli, a mięso pochodzi ze świń hodowanych w naszej okolicy".

Zakład ma podpisane kontrakty z miejscowymi rolnikami, dzięki czemu mięso jest najwyższej jakości. Wyroby sprzedawane są w firmowych sklepach rozsianych na północnej części województwa mazowieckiego. Asortyment dostarczany jest nowoczesnymi samochodami chłodniczymi. Dysponując oznakowaną, własną bazą transportową, zakład zapewnia w odpowiednich warunkach, szybkie i sprawne dostarczenie towaru do klienta.

Produkty Zakładu Mięsnego Lenarcik były wielokrotnie nagradzane. W 2009 Sławomir i Wanda Lenarcik zostali laureatami w konkursie Wzorowy Agroprzedsiębiorca RP 2009. Najwyżej cenionym osiągnięciem jest nagroda Wicemistrza Krajowego Agro Ligi 2008 odebrana z rąk Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Marzeniem właścicieli i pracowników zakładu jest zostanie Mistrzem Krajowym Agro Ligi.

Rozbudowa zakładu ma zostać zakończenie na wiosnę 2010 roku. Ma on być powiększony o linię ubojową i rozbiorową bydła, rozbiór drobiu i produkcję wyrobów z dziczyzny. Sławomir i Wanda Lenarcik prowadzą także 200- hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w chowie bydła mięsnego (430szt.).

Państwo Lenarcik nie zapominają o najbardziej potrzebujących. Od lat wspierają pobliskie domy dziecka, szkoły oraz organizacje dbając o rozwój relacji środowiskowo - społecznych.


Powered by Joomla!